Vad är olagligt och inte?

Sammanfattning

  • Okej sex är sex som är frivilligt. Alla inblandade ska tydligt ha sagt ja till att ha sex.
  • Sex som inte är frivilligt är olagligt.
  • Bara personer som är 15 år eller äldre kan samtycka till sex. Om du är över 15 år kan det vara olagligt att ha sex med någon under 15 år.
  • Samma regler gäller för sex på nätet som för sex utanför nätet.
  • Att skicka nakenbilder är okej om alla är med på det och ni är ungefär lika gamla. Om du känner dig orolig eller osäker – låt bli att skicka bilden.
  • Du kan fråga Ditt ECPAT om råd om du är osäker på vad som är lagligt eller olagligt. Kontakta oss här.

Ibland är det svårt att veta vad som är lagligt och inte. Här ska vi försöka förklara var gränsen går mellan lagligt och olagligt. Om du känner dig osäker på vad som gäller så hör av dig till oss i chatten så hjälper vi dig.

Vad säger lagen om sex?

För att sex ska vara okej ska det ske frivilligt. Alla som är med ska ha sagt ja - det kallas att de samtyckt till sexet. Ingen har rätt att göra sexuella saker med dig om du inte vill det. Det gäller både på och utanför nätet.

Du har rätt att säga nej till sex även om du först har sagt ja. Du får ändra dig när du vill och ditt nej ska respekteras.

Det är olagligt att ha sex med någon som inte vill. Det är också olagligt att ha sex med någon som inte är vid medvetande, till exempel någon som är full, drogad eller sover.

Sex på nätet måste också ske frivilligt. Att tvinga eller hota någon på nätet att göra sexuella saker framför en webbkamera - som att klä av sig, onanera eller visa delar av kroppen - är olagligt.

Det här är inte okej
Det här gäller om du är under 15 år

Vad säger lagen om nudes?

Att skicka nudes är helt okej, men bara så länge det sker frivilligt och den som får bilden har sagt ja till att få den.

Det är alltid lagligt att ta bilder på sig själv och att ha bilder på sig själv. Det är också lagligt att ha bilder på någon annan om du vill ha bilderna, de har skickats frivilligt och ni är jämnåriga.

Det är tyvärr ganska vanligt att en nakenbild sprids på ett sätt som det inte var tänkt från början. Det händer också att vuxna tar kontakt med barn och unga för att få dem att skicka bilder på sig själva – ibland genom hot, tvång och utpressning. 

Vad är okej nudes?
Det här är inte okej
Bra att tänka på om nudes

Om du utsatts för något som du tror är olagligt

Gör en polisanmälan
Om du tror att du utsatts för något som inte är lagligt har du rätt att göra en polisanmälan. Du behöver inte vara säker på om det du utsatts för är ett brott och du behöver inte veta vem som utsatt dig. Det är polisens uppgift att utreda det. Ring 11414 eller gå till en polisstation.
Här kan du läsa mer om hur en polisanmälan går till. 

Prata med en vuxen
Om du utsatts för ett brott är det bra att prata med en vuxen du litar på. Det kan vara en lärare, tränare, kurator eller förälder till exempel.  Du kan få hjälp med polisanmälan och hjälp att få stöd. Det är aldrig ditt fel att du utsatts.

Chatta eller ring till Ditt ECPAT
Vi kan ge stöd och råd om hur du ska göra. När du pratar med oss kan du vara helt anonym. Ibland blir det lättare att berätta för en vuxen i din närhet när du först testat att berätta för oss.
Så här kontaktar du oss