Jag har blivit uthängd på ett expose-konto

Sammanfattning

  • Det är aldrig okej – och kan till och med vara brottsligt – att dela privata eller kränkande bilder på någon annan utan samtycke.
  • Om du blivit uthängd på ett expose-konto så ta skärmdumpar och skriv ner det du vet om kontot.
  • Anmäl till polisen om du blivit utsatt. De kan ofta ta reda på vem som står bakom kontot.
  • Berätta för en vuxen eller prata med oss på Ditt ECPAT om något har hänt. Du har rätt att få hjälp och stöd.

Det är aldrig okej att dela privata, kränkande eller utlämnande bilder och filmer på personer mot deras vilja. Lika fel är det att dela fejkade bilder och sprida rykten om någons sexualitet. Ingen ska behöva vara rädd för att bli uthängd på ett expose-konto, till exempel på Snapchat eller Instagram.

Ett expose-konto är ett konto, exempelvis på Snapchat eller Instagram, där privata och kränkande bilder på andra delas. Den som blir uthängd har inte gett sitt samtycke till att bilderna ska spridas. Ibland delas också fejkade bilder.

Prata med en vuxen 

Om något händer är det lättare att få ordning på situationen om du berättar för någon så fort det går. Fundera över vilken vuxen i din närhet som du kan prata med - det kan vara en lärare, tränare eller kanske din skolkurator. Ibland kan det vara någon inom familjen. Vuxna som träffar barn och unga är ofta mer vana att prata om till exempel nudes och sådant som kan hända på nätet än du kanske tror. Skulle den vuxna du berättar för inte vara så bra på att prata om det inträffade så prova att prata med en annan vuxen. Du har rätt att bli lyssnad på och att få hjälp med att hantera det som har hänt.   

Ta en skärmdump 

Ta alltid skärmdumpar av kontot och posterna. Då kan du lätt berätta för en vuxen och visa vad som har hänt. Känns det jobbigt att själv se det som har delats kan du istället be en vän att spara skärmdumpar åt dig. Skärmdumpar kan användas som bevis om det behövs. Skriv ner det du vet om kontot och det innehåll som kontot har spridit. De som är ansvariga för appen och även polisen kan ofta ta reda på mer om vem personen bakom ett konto är. Skicka aldrig själv meddelanden till kontot.  

Anmäl till polisen 

Det är aldrig okej att sprida bilder eller rykten om personer. Detta kan också vara brottsliga handlingar. Det är viktigt att anmäla till polisen när du har utsatts för ett brott. När du anmäler kan du även bidra till att andra barn inte drabbas av det som har hänt dig. I vår guide om att polisanmäla har vi samlat tips om hur du går tillväga steg för steg.  

Kontakta appen 

Anmäl kontot till appen och be dem att ta bort det. Företag kan stänga av konton som gör saker på nätet som inte är okej. I Plattformsguiden har vi samlat guider och instruktioner om hur du gör för att ta bort och anmäla innehåll på sociala medier.  

Prata med oss på Ditt ECPAT 

Känns det svårt att prata med en vuxen i din närhet kan det vara skönt att först berätta för någon annan. Oavsett vem du pratar med när du hör av dig till oss på Ditt ECPAT kommer vi att lyssna på dig och ge dig råd och stöd. Vi har både en chatt och en stödlinje som du kan ringa. Ibland kan vi även hjälpa till att anmäla ett konto för att snabbare få det bortplockat från sociala medier.