Jag vill prata med nån om något annat än nudes och sexuella kränkningar.

Vi på ECPAT är särskilt bra på att prata om nudes och sexuella kränkningar och övergrepp. Om din fråga gäller något annat har vi gjort en lista till andra ställen du kan vända dig. Vi hoppas att du hittar rätt!

Barnombudsmannen: Kan svara på frågor om barn och ungas rättigheter. Tel 020-23 10 10 med telefontid: måndag och onsdag 13.00-15.00 samt tisdag, torsdag och fredag 10.00-12.00.

Barnrättsbyrån: arbetar på uppdrag av barn och unga upp till 21 år och hjälper till i frågor som rör alla barns rättigheter. Om du är mellan 0-21 år, från Stockholm- eller Umeåområdet, kan du höra av dig till Barnrättsbyrån om du har problem hemma och vet inte vart du ska vända dig, om du har fått ett beslut från Migrationsverket som du inte förstår, om du bor på HVB eller i familjehem och inte trivs, om du är HBTQIA+person och blir diskriminerad, om du har det kämpigt i skolan och får inte rätt hjälp.

Barn- och ungdomslinjen, IVO: Här kan du fråga om dina rättigheter när det gäller socialtjänsten och sjukvården. Du kan också berätta om det är något som funkar dåligt. Du kan ringa 020-120 06 06 eller mejla. 

BEO Barn- och elevombudet: kan hjälpa dig med frågor om mobbning eller kränkningar i skolan. De kan också informera om lagen och vad som gäller i skolan. BEO finns på Skolinspektionen och utreder även anmälningar om kränkningar i skolan, på samma sätt som Skolinspektionen. Ring 08-586 080 00, vardagar kl. 9.00-12.00. Eller mejla: beo@skolinspektionen.se 

BRIS: Du kan ringa, mejla eller chatta. Det är öppet varje dag, dygnet runt. Du är anonym och det är helt gratis, även att ringa till 116 111.

Brottsofferjouren – Unga brottsoffer: Kan ge dig stöd, råd och information om du utsatts för brott, blivit vittne till ett brott eller känner någon som har utsatts för ett brott. Brottet behöver inte vara anmält och du kan vara anonym. Du kan ringa, chatta eller mejla. Ring 020 02 12 019 måndag-fredag 09-19, lördag-söndag 09-16 (lunchstängt 12-13). Om du hellre önskar att chatta kan du göra det under samma tider. Du kan också mejla fraga@boj.se

Bufff, Barn och ungdom med familjemedlem i fängelse: Här kan du få stöd om någon i din familj sitter i fängelse. Du kan ringa, chatta eller mejla. Ring 020 200 330 måndag-fredag 09-17. Chatten har öppet tisdag, torsdag och söndag 19-21.

Boujt, Barn- och ungdomsjour på teckenspråk: Här kan du få stöd kring allt möjligt på svenskt teckenspråk. Du kan chatta, ställa frågor till frågelådan eller mejla. Chatten har öppet måndag, tisdag och torsdag 18.30-20.30.

Ellencentret: För dig som är mellan 15-25 år och har erfarenhet av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, så kallad "sugardejting" eller att bli såld av andra. Du kan chatta anonymt måndag 13-15 och torsdag 17-19.

Friends: Här kan du få råd och stöd om du blir mobbad eller känner dig otrygg i skolan. De som svarar är vana att prata med barn och unga, och har stor kunskap om mobbning och barns rättigheter. Du kan ringa eller mejla. Ring 08- 545 519 90 måndag-fredag 09-12 eller mejla till radgivning@friends.se

Frisk och fri – Riksföreningen mot ätstörningar: Du som är närstående eller själv har en ätstörning kan kontakta den rikstäckande föreningen Frisk och fri. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet, och har flera lokala avdelningar runt om i landet. Du kan ringa, chatta eller mejla. Du som själv behöver stöd, ring 020 20 80 18 måndag-torsdag 19-20 eller tisdag 13-14, onsdag 13-15. Chatta måndag – torsdag 20-21. Ser mer information om närståendelinjen på hemsidan.

Jourhavande kompis: En stödchatt för dig upp till 25 år. De som du får prata med är inga psykologer eller experter, utan andra unga medmänniskor som finns där för dig när du behöver det. Chatta anonymt måndag-fredag 18-21, lördag-söndag 14-17.

Killfrågor: En trygg plats för dig som är kille mellan 15-25 år. Du kan chatta anonymt söndag-torsdag 19-21. De har också en samtalsmottagning i Stockholm som du kan besöka, då får du träffa en kurator att prata med. Läs mer på hemsidan om hur du bokar tid.

Kyrkans SOS, Svenska kyrkan: Här kan du få prata med någon som lyssnar på dig när livet känns svårt. Ring till SOS-telefonen 0771-800 650 varje dag, året om, eller skriv till SOS-brevlådan. För dig mellan 12-25 år finns även Nätvandrarchatten, måndag, onsdag och söndag 19-22.

Livslinjen Är du ung och vill chatta med en vuxen? På Livslinjen kan prata om det mesta, dina känslor, tankar och när livet känns jobbigt. Chatten är öppen söndag–torsdag 19–22.

Maskrosbarn: Du kan ringa, chatta eller mejla. Du kan boka ett stödsamtal via telefon eller video på hemsidan. Chatten är öppen måndag-torsdag 20-22 och söndag 20-22. Mejla ungdom@maskrosbarn.org Maskrosbarn erbjuder även gratis aktiviteter i Stockholm Göteborg och Malmö.

Mind, självmordslinje: För dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du kan ringa 90101, chatta eller mejla dygnet runt.

Mina rättigheter: En webbplats om barn och ungas mänskliga rättigheter. Dels kan lärare hitta lektioner om barnkonventionen. Utöver handledning för pedagoger har barn och unga möjlighet att själva gå in och läsa på om sina rättigheter – eller kolla på film och tävla i frågesporter. Det finns även en chatt-bot att lära sig mer igenom.

Pegasus: Riktar sig till dig som är mellan 15-25 år, HBTQAI+-person (eller funderar på om du är det) och som har erfarenhet av, eller funderingar kring sex mot ersättning. Du kan mejla pegasus@rfslungdom.se eller höra av dig till Pegasus på Snapchat: Pegasus RådochStöd

PrevenTell: En nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Du har möjlighet att prata anonymt med någon som kan ge dig stöd och råd, för att sedan hjälpa dig vidare till behandling om du vill och behöver. Ring 020-66 77 88 måndag-fredag 12-15. Du kan ringa dygnet runt och lämna ett meddelande på telefonsvararen, så ringer de upp dig senast nästkommande vardag.

RFSL Stödmottagning: Här kan du som är hbtq-person och har utsatts för trakasserier, hot eller våld få stöd och råd. Du kan också höra av dig om du är anhörig till en hbtq-person som har blivit utsatt. Ring 020 34 13 16 anonymt på torsdagar 9-12, eller ring dygnet runt och lämna ett meddelande på telefonsvararen så ringer de upp dig. Du kan också mejla stod@rfsl.se RFSL erbjuder även samtalsgrupper i Stockholm, datum hittar du på hemsidan.

Roks tjejjourer: Stöttar och hjälper dig som är tjej, mellan åldrarna 8 och 30 år. Alla inom Roks tjejjourer är tjejer och kvinnor, de finns där för dig och hjälper dig om du varit utsatt för olika former av våld. Du kan ringa, chatta eller mejla till de flesta tjejjourerna. På hemsidan kommer förslag upp på vilka som har öppet just när du behöver stöd. Du är alltid anonym när du chattar eller ringer till en tjejjour.

Rädda Barnens orostelefon om radikalisering: Hit kan du ringa anonymt och gratis om du är orolig över att någon i din närhet håller på att radikaliseras. Du kan även få hjälp om det gäller dig själv. Orostelefonen drivs av Rädda barnen. De som svarar kan ge dig råd och stöd oavsett din ålder eller åldern på den som oron gäller. Ring 020 100 200 måndag-fredag 9-12. Du kan också mejla dygnet runt till OROSTELEFONEN@RB.SE

Rädda Barnens stödchatt för barn och unga om hedersrelaterat våld och förtryck: Chatten Kärleken är fri är till för dig som är barn eller ungdom och vill prata om hedersrelaterat förtryck och våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap, och könsstympning. Du kan chatta söndag-torsdag 19-21. Du kan också mejla dygnet runt till stodchatt@rb.se, där du även kan boka tid för chattsamtal på dagtid. 

SHEDO: Erbjuder stöd för dig som vill prata med någon om självskadebeteende, ätstörningar eller andra självdestruktiva beteenden. Även du som är närstående och behöver stöd kan få det. Du kan chatta eller mejla. Chatten har öppet måndag-torsdag 20-22, lördag-söndag 20-22. Du kan också mejla på www.shedo.se/jourmail De erbjuder även mentorskap, läs mer här: Mentorskap - Föreningen SHEDO

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd): Du kan ringa eller chatta. Ring 020 18 18 00 måndag-söndag 19-22. Chatten har öppet måndag och onsdag 18.30-20. De som svarar är alla medlemmar som själva mist någon i suicid. De har tystnadsplikt och samtalet är gratis. SPES erbjuder också samtalsträffar och andra aktiviteter - mer information finns på hemsidan.

Storasyster: erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De som svarar har tystnadsplikt och erbjuder stöd till dig som är 13 år och uppåt, oavsett könsidentitet. Chatten har öppet söndag-torsdag 20-22, fredag-lördag 14-16. Du kan vara helt anonym när du chattar. Storasyster har också fler stödfunktioner som exempelvis anhörigstöd - mer information finns på hemsidan.

Tilia – om psykisk ohälsa: Erbjuder stöd till dig som är under 30 år och vill prata om psykisk ohälsa. Du kan chatta eller mejla. Chatten har öppet måndag-söndag 21 – 22.30. Du kan också mejla till stod@teamtilia.se De som svarar är själva unga och du kan vara anonym.

Terrafem: En ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rättigheter. Terrafem erbjuder stöd och rådgivning på 72 språk. Ring deras juristjour måndag-fredag mellan 9-18 på 020 52 10 10, om du behöver juridisk rådgivning eller praktisk hjälp i till exempel en rättsprocess.  

Tjejzonen: Erbjuder stöd i två olika chattar, de kallas Chatten och Ätstörningschatten. Chatten har öppet måndag-söndag 20–22. I Chatten får du prata med en Storasyster, och du bestämmer själv vad du vill prata om – inget är för stort eller smått! Ätstörningschatten har öppet måndag-torsdag och söndag 20-22. I Ätstörningschatten svarar specialutbildade Storasystrar som finns till för dig som har funderingar kring mat, vikt, kropp eller träning.

TRIS – Tjejers rätt i samhället: arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck och erbjuder stöd till dig som känner dig begränsad av din familj eller släkt, eller till dig som bara behöver prata med någon som förstår din situation.  Du kan ringa eller chatta. Ring TRIS jourtelefon 010 225 91 91 måndag-fredag 10-16. Chatten har öppet måndagar och torsdagar 15-23. Du som chattar kan vara helt anonym och dem som svarar har tystnadsplikt. Chattrutan finns längst ner till vänster på sidan. När chatten är aktiv står det “Chatta med oss” och övrig tid står det “Kontakta oss”. När chatten är stängd kan du mejla TRIS på deras hemsida under “Kontakta oss”.

Unga relationer: Ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller har hänt tidigare. Chatten har öppet måndag-söndag 20-22. Unga relationer har också fler stödfunktioner som exempelvis stödkontakt och samtalsgrupper - mer information finns på hemsidan.

Ungdomsmottagningar: På UMO.se finns mer information om stödlinjer för dig som är ung. Du kan också läsa mer om att må dåligt och få tips på vad du kan göra för att må bättre. Du kan även läsa andras berättelser. En del av innehållet på UMO.se finns översatt till andra språk på Youmo.se. 

Unizonjourer.se/ung: Hjälper dig som är ung att få stöd och råd i frågor om våld, kroppen och relationer. Du kan läsa andras frågor och svar, göra relations-quiz eller komma i kontakt med en ungdomsjour, tjejjour eller kvinnojour. Du kan ringa, chatta eller mejla till de flesta jourerna. På hemsidan kommer förslag upp på vilka som har öppet just när du behöver stöd. Du är alltid anonym när du chattar eller ringer.

Saknar du någon som borde vara med här - hör gärna av dig!