Hotar någon att sprida dina nudes om du inte betalar? 

Sammanfattning

  • Det händer att vuxna brottslingar låtsas vara unga tjejer för att lura dig att skicka nudes och sedan utpressa dig på pengar för att inte sprida bilden.
  • Du har inte gjort något fel som skickat en nude. Det är inte olagligt om båda vill. Det är den som utpressar eller hotar dig som begår ett brott.
  • Det är olagligt att lura, hota, tjata eller pressa någon att skicka nakenbilder. Det är också olagligt att hota att sprida bilder eller pressa dig på pengar.
  • Betala inga pengar och skicka inga fler bilder om du blir hotad eller utpressad.
  • Ta skärmdumpar på meddelandena och personens användarnamn. Blockera personen och anmäl till polisen och till plattformen där det skett.
  • Prata med en vuxen om det du varit med om. Du har rätt att få stöd. Vill du prata anonymt kan du kontakta oss på Ditt ECPAT.

Att ha sex på nätet, till exempel genom att skicka och byta nudes med varandra, är vanligt. Sker det i samtycke är det ofta något som alla inblandade mår bra av och ett sätt att utforska sin sexualitet. Ibland finns det dock vuxna förövare som försöker lura dig att skicka bilder för att sedan utpressa dig.

Ofta handlar det om personer på exempelvis Instagram och Snapchat som låtsas vara unga tjejer och som har konton som ser äkta ut. Men egentligen är tjejen en vuxen person från ett annat land som tjänar pengar genom att pressa unga på pengar.

Det är vanligt att personen pratar engelska, själv skickar en nakenbild och sen tjatar och pressar dig att skicka nakenbilder tillbaka. När du har skickat bilden kommer de snabbt att börja utpressa dig på pengar med hot om att de annars kommer att sprida nakenbilden du just skickade.

De här brottslingarna utpressar många barn. De vet att det kan vara känsligt eller kännas pinsamt för dig att berätta för en vuxen att du skickat nakenbilder och nu hotas. Det är viktigt att veta att det aldrig är okej att en vuxen luras vara en ung person för att få nakenbilder. Det är inte heller okej att hota med att sprida bilder om du inte betalar. Det är brottsligt. 

Gör så här om du utpressas med hot om att dina nudes ska spridas:

Ta skärmdumpar 

Ta skärmdumpar på chattar, meddelanden eller mejl som du fått så att du kan visa vad som har hänt. Skärmdumpar kan också användas som bevis om det skulle behövas. Skriva ner vad du vet om personen. Vilket språk skriver personen på? Vad har personen sagt? Vilken plattform tog personen kontakt på? Har du ett alias eller användarnamn på personens konto? 

Anmäl till polisen

Det är aldrig okej att lura till sig nakenbilder. Det är inte heller lagligt att hota, utpressa eller att sprida någons nakenbilder. Det är viktigt att anmäla till polisen om du utsätts för ett brott. Det kan förhindra att andra barn och unga utsätts för samma sak.

För att anmäla till polisen kan du ringa telefonnummer 11414. Om personen utpressar dig just nu ska du ringa 112. Det spelar ingen roll i vilket land som personen som utpressar dig bor i, du kan ändå anmäla till svensk polis. 
Här kan du läsa mer om hur en polisanmälan går till. 

Blockera personen 

Det kan kännas läskigt att blockera personen som pressar men att blockera personen kan minska risken för att bilderna sprids. Om personen kontaktar dig via sms kan du blockera numret. På Iphone går du in i samtalslistan, trycker på ikonen med ett i och en cirkel och väljer ”blockera den här uppringaren”.  

Betala inte och skicka inte fler bilder

Betala inga pengar och skicka inte fler bilder om du utsätts för utpressning eller hot. Du kan inte veta om hoten eller utpressningen slutar för att du skickar det personerna vill ha. Bilderna kan spridas trots att du betalar.

Prata med en vuxen 

Ju tidigare du pratar om vad som hänt desto lättare är det. Du har rätt att få hjälp. Det spelar ingen roll om personen som skriver till dig säger att du inte får berätta, du får alltid prata med en vuxen. Kom ihåg att det inte är du som har gjort fel - du har blivit utsatt för ett brott.

Du kan prata med någon i din familj, en lärare, tränare, en skolkurator eller någon annan du litar på. Många vuxna som träffar barn är mer vana än en tror att prata om såna här saker och hur dåligt en kan må. Om du skulle prata med en vuxen som inte visar sig vara så bra att prata med, så prova att prata med nån annan vuxen. Du har rätt att bli lyssnad på och att få stöd i att hantera det som hänt. 

Prata med oss på Ditt ECPAT

Ibland kan det vara lättare att börja med att prata med någon anonymt. Då kan du kontakta oss på Ditt ECPAT. Vi kan i vissa fall hjälpa dig att ta ner bilder som spridits från nätet. Vi kan också hjälpa dig att anmäla till plattformarna. Du kan chatta, mejla eller ringa till oss. Här kan du läsa om hur du kommer i kontakt med oss och när chatten har öppet: